پایان نامه درباره طیور، گرفت. -، کمیته، احتیاجات، خوراک‌ها، انرژي، علوفه‌ها، كاه

دست نبود. هم اکنون نیز برای تکمیل جداول تجزیه و ارزشیابی مواد خوراکی تلاش های زیادی لازم است تا بتوان تمام خوراک‌ها را طبق مشخصات ذکر شده شناسایی نمود. در این رابطه، کمیته ملی تغذیه دام N.R.C یکی از ارگان‌های فعال در جهان بشمار می‌رود که بر روی صنایع خوراکی دام و طیور آمریکا و کانادا مطالعه می‌کند و در این باره جداول مربوط به تجزیه خوراک‌ها و استانداردهای احتیاجات غذایی انواع حیوانات پرورشی را منتشر نموده است که هر چند سال یکبار مورد بازنگری و تجدید چاپ قرار می‌گیرد و هر بار تکمیل‌تر می‌گردد. مثلاً جداول احتیاجات گاو شیری آن به همراه جداول تجزیه موادخوراکی مربوطه تاکنون 6 بار تجدید چاپ گردیده است که جدیدترین آن در 1989 منتشر شده است. در مورد طیور نیز این جداول برای هشتمین بار در 1984 تجدید چاپ گردیده است (NRC, 1984).
در انگلستان نیز شورای تحقیقات کشاورزی در سال 1960 کمیته ای تشکیل داد که قرار شد، جهت مرور منابع علمی و تحقیقات انجام شده پیرامون احتیاجات غذایی انواع حیوانات مزرعه ای و ارزش غذایی مواد خوراکی، داده‌های موجود را جمع‌آوری نماید. این کمیته پس از تشکیل، فعالیتهایی را آغاز نمود و اقدام به تهیه و تنظیم جداول احتیاجات غذایی نشخوار کنندگان و تک معده ای‌ها نمود و اولین نشریه استانداردهای غذایی را در سال 1963 در لندن منتشر نمود. جداول ARC تا سال 1969 حدود 554 قلم ماده خوراکی را در برداشت (البته 29 قلم آن فقط به یونجه اختصاص داشت) که علاوه بر نتایج تجزیه تقریبی، بعضی از اسیدهای آمینه، 11 ویتامین و 13 عنصر معدنی در خوراک‌ها را مشخص می‌کرد.
کشور استرالیا نیز از سال 1969 تصمیم به ایجاد مرکز اطلاعات منابع خوراک دام گرفت. این مرکز، پس از تشکیل، اقدام به تهیه فرم جمع‌آوری اطلاعات نمود و بین سال‌های 1974-1971 موفق شد نتایج 4500 مورد تجزیه مواد خوراکی انجام شده در کشور را گردآوری کند، در سال 1973 مرکز اطلاعات استرالیا به شبکه بین المللی اطلاعات خوراک دام پیوست که تاکنون نقش فعال نیز داشته است.
مرکز اطلاعات منابع خوراک دام استرالیا، با استفاده از داده‌های گردآوری شده مربوط به تجزیه مواد خوراکی و به کارگیری کامپیوتر در سال‌های 1978-1975 جداول تجزیه مواد خوراکی کشورش را تنظیم نمود که پس از بازنگری با فهرست نتایج تجزیه 1600 ماده خوراکی (مربوط به 192 ماده خوراکی اصلی) در سال 1982 منتشر گردید.
سیستم نامگذاری بین المللی مواد خوراکی، در سال 1952 مورد توجه مرکز بین المللی مواد خوراکی آمریکا قرار گرفت. پس از تلاش‌هایی در این باره، سرانجام در 1963 کمیته تغذیه دام NRC طرح تهیه جداول تجزیه با سیستم نامگذاری بین المللی را آغاز نمود. از کمیته تغذیه دام کانادا نیز جهت همکاری در این طرح دعوت به عمل آمد. در پاسخ این دعوت کرمپتون رئیس زیر کمیته تجزیه مواد خوراکی از کانادا معرفی گردید. ماحصل این همکاری ها انتشار جداول تجزیه مواد خوراکی طبق شماره بین المللی بوده است (Harris and Crampton, 1968).
در ايران نيز در اين مسير گام‌هايي از جمله توسط مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي و پيش‌تر توسط برخي پايان‌نامه‌هاي كارشناسي ارشد و دكترا تحت عناوين تعيين تركيبات شيميايي و انرژي خام منابع خوراك دام استان و … صورت گرفته كه در ذيل به برخي از آنها اشاره مي گردد:
– تعيين ارزش غذايي كاه گندم، كاه جو، كاه برنج، پوسته برنج، ‌ضايعات چاي و يونجه با روش‌هاي شيميايي و هضمي قبل و بعد از آمونياكي كردن که توسط تربتي نژاد در سال 1367 صورت گرفت.
– بررسي تغييرات پروتئين و الياف خام گياهان علوفه‌اي از تيره گندميان و بقولات در طول دوره نمو که توسط نوروزيان و علامه در سال 1370 صورت گرفت.
– تعيين تركيبات شيميايي و انرژي خام منابع خوراك دام استان گيلان که توسط فضايلي در سال‌ 1371 صورت گرفت.
– تعیین تركيبات شيميايي و انرژي خام منابع خوراك دام و طيور استان كرمانشاه که توسط موسوي در سال 1374 صورت گرفت.
– تعيين تركيبات شيميايي ، قابليت هضم و تجزيه پذيري سه گونه مرتعي سميرم که توسط قرباني و صادقيان در سال 1374 صورت گرفت.
– ضرورت شناسايي و تعيين ارزش غذايي منابع خوراك دام و طيور استان سيستان و بلوچستان که توسط جوان در سال 1374 صورت گرفت.
– تعیین قابليت هضم و خصوصيات تجزيه پذيري بعضي مواد خوراكي به روش آزمایشگاهی، در بدن دام، در محل که توسط تقي زاده در سال 1375 صورت گرفت.
– تعيين تركيبات شيميايي و انرژي خام دام و طيور استان آذربايجان شرقي که توسط اسدپور در سال 1385 صورت گرفت.

6-2- تفاوت و تغییرات مواد مغذی در خوراک های دام و طیور
غلظت مواد مغذی در مواد خشبی (علوفه‌ها) و غیرخشبی (مانند جو، سبوس، …) متغیر است نه تنها بین انواع مختلف مواد خوراکی چنین تغییراتی وجود دارد بلکه کیفیت و غلظت مواد مغذی یک ماده خوراکی بخصوص نیز از محلی به محل دیگر ممکن است بسیار متغیر باشد. از نظر کیفی و ترکیبات مغذی، می‌توان گفت که مواد خشبی و فرآورده‌های فرعی کشاورزی ناهمگن ترین محصولات بشمار می‌روند چرا که اولاً تنوع محصولات علوفه‌ای و مواد خوراکی قابل استفاده در تغذیه حیوانات بسیار گسترده است، ثانیاً زمان برداشت علوفه‌ها ممکن است متغیر باشد. بعلاوه در مورد فرآورده‌های فرعی و پس مانده‌های کشاورزی نیز روش‌های برداشت،جمع‌آوری، فرآوری و غیره بر تفاوت‌های کیفی آنها می‌افزاید (McDowell, 1985).
1-6-2- علوفه مزارع و مراتع
ترکیبات مغذی علوفه‌ها در مقایسه با محصولات دانه‌ای، به مراتب بیشتر تحت تأثیر عوامل محیطی (خاک، اقلیم، شیوه مدیریت) قرار می‌گیرد. برداشت علوفه‌ها در زمان‌های متفاوت و مراحل مختلف رشد گیاه امکان‌پذیر می‌باشد در صورتیکه برای دانه‌ها چنین امکانی وجود ندارد. این تغییرات در مراتع و مزارع شدیدتر است زیرا که امکان برداشت علوفه یکنواخت و همزمان وجود ندارد. معمولاً موادی که تراکم آنها در علوفه‌ها کمتر است بیشتر دستخوش تغییرات قرار می‌گیرد. مواد معدنی از نظر اینکه با غلظت‌های خیلی کم در منابع خوراکی تجمع پیدا می‌کند و از طرفی عمدتاً به خاک هر منطقه بستگی زیاد دارد از دامنه تغییرات گسترده‌تری برخوردار است.
7-2- روش های شناسایی ارزش غذایی خوراک های دام و طیور
بطورکلی، خوراک مهمترین عامل تعیین کننده در تولید فرآورده‌های حیوانی و پیشرفت صنعت پرورش دام و طیور محسوب می‌گردد. با پیشرفت دامپروری اهمیت این موضوع روز به ‌روز بیشتر شده و دامنه تحقیقات آن گسترش می‌یابد. کمیسیون تغذیه دام وابسته به اتحادیه دامپروران اروپا به منظور جمع‌آوری اطلاعات مربوط به کمیت و کیفیت منابع خوراکی دام و طیور در سرتاسر اروپا یک گروه کاری تشکیل داد که با تلاش 25 نفر متخصص، نتایج کار این گروه در سال 1982 منتشر گردید. این گروه کاری ارزشیابی منابع خوراکی در تغذیه دام و طیور را از اصلی‌ترین امور دامپروری بر شمرده است (Debore and Bickel, 1988).
با توجه به اهمیت موضوع تغذیه و منابع خوراکی در توسعه دامپروری، شناسایی ارزش غذایی و تولیدی انواع خوراک‌ها ضرورت اجتناب ناپذیر بشمار می‌رود. بالا بودن سهم هزینه‌های تغذیه در دامپروری مهمترین دلیل بر این مدعا می‌باشد. در انگلستان کل هزینه‌های تولید محصولات دامی به تغذیه مختص می‌گردد بنابه گزارش نیکخواه (1369) در شرایط ایران 85-75 درصد هزینه تولید گوشت را هزینه خوراک مصرفی شامل می‌گردد. لذا اقتصادی بودن تولیدات دامی عمدتاً تابع نوع خوراک، تعادل جیره‌های غذایی و بازدهی غذایی می‌باشد. برای سودآوری بیشتر دامپروری، لازم است میزان تولید سرانه حیوان افزایش پیدا کند. جهت دستیابی به چنین افزایش تولیدی می‌بایستی منابع خوراکی از نظر کمی و کیفی و اجزاء تشکیل دهنده آنها بیشتر شناخته شوند تا امکان هر چه بیشتر تنظیم تعادل مواد مغذی جیره‌ها در ارتباط با احتیاجات حیوان فراهم گردد (نيكخواه، 1369(Debore and Bickel, 1988 ; .
جهت ارزشیابی مواد خوراکی مورد مصرف در تغذیه دام و طیور روش‌های مختلفی وجود دارد که هدف همه‌ی آن‌ها به دست آوردن اطلاعاتی در مورد خوش خوراکی، قابلیت هضم، قابلیت متابولیسم، توان و بازدهی تولید، خواص فیزیکی و نگهداری مواد خوراکی می‌باشد. متخصصین و کارشناسان دامپروری، مروجین و دامپروران با مراجعه و استفاده از این اطلاعات می‌توانند جهت استحصال ذخیره سازی، فرآوری، جیره نویسی و مصرف مواد خوراکی در تغذیه دام و طیور تدابیری را اتخاذ کرده و به حداکثر بازدهی تولیدی و اقتصادی در پرورش دام و طیور دست پیدا کنند.
به طور کلی برای تعیین میزان مواد مغذی، بازده تولیدی و عوامل محدود کننده هر ماده خوراکی تاکنون سه روش اصلی معمول گردیده است که عبارت اند از:
روش های تجزیه شیمیایی که عمدتاً از ابزار آزمایشگاهی و مواد شیمیائی استفاده می‌شود.
روش ‌های بیولوژیکی که در

متن کامل در سایت homatez.com

About: admin